4/7/11

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 24-6-2011
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΒ΄
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011
.................
.................

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

...............................................
"Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το να πούμε ότι τη διαχρονική υστέρηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις θα τη λύσουμε εν μέσω αυτής της περιόδου με τα συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, θα ήταν νομίζω πάρα πολύ ουτοπικό. Η Κυβέρνηση επειδή ακριβώς πιστεύει αυτό που σας είπα στην αρχή, ότι υπάρχουν ορισμένα ύψιστα αγαθά όπως είναι η ζωή, η περιουσία των ανθρώπων και η προστασία τους και το φυσικό μας περιβάλλον που δεν μπαίνουν στη λογική των οριζόντιων περικοπών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε σχέση με την έγκριση κάποιων προσλήψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αναφέρομαι στο μόνιμο προσωπικό.
Οι εποχικοί, όπως ήδη είπατε, απασχολούνται φέτος στον ίδιον αριθμό με πέρυσι, στη διάρκεια εκείνη που καλύπτει πλήρως την αντιπυρική περίοδο μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Σε σχέση με τη μισθοδοσία τους, που υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση η οποία σχετιζόταν με την υπογραφή της συγκεκριμένης πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα πληρωθούν αναδρομικά και το Μάιο και τον Ιούνιο, μέχρι τις 10 Ιουλίου μαζί με το επίδομα αδείας.
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των τεσσάρων χιλιάδων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, στις 31 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος ο οποίος προβλέπει τη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση της ειδικής αυτής κατηγορίας Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Εμείς την έκθεση δημοσιονομικής δαπάνης και το αίτημα προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων το διαβιβάσαμε από τις 18 Απριλίου και αναμένουμε την έγκριση για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης.
Όμως, εδώ πράγματι θα επικαλεστώ την ιδιαιτερότητα του διμήνου που μεσολάβησε σε σχέση με την ανοικτή συζήτηση που είχε η Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος της περιόδου 2012-2015, όπου το σύνολο των προσλήψεων είτε μόνιμου προσωπικού είτε συμβασιούχων είτε οτιδήποτε, είναι σε μια συζήτηση που πήγε οποιαδήποτε έγκριση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σε όλο το δημόσιο τομέα, σε όλες τις κατηγορίες χρονικά πιο πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει καμιά υπαναχώρηση της Κυβέρνησης ούτε σε ό,τι αφορά ότι αυτή η προκήρυξη θα εκδηλωθεί και θα ολοκληρωθεί εντός του 2011 ούτε σε ό,τι αφορά τον αριθμό της προκήρυξης. Toυλάχιστον σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ούτε καμία ένδειξη σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ότι αυτή η απόφαση της Βουλής, που είναι νόμος του κράτους και απόφασή μας να ενισχυθεί ουσιαστικά το Πυροσβεστικό Σώμα, τίθεται σε αμφισβήτηση η υλοποίηση και η εφαρμογή της".

-Στην αρχή του Ιουνίου δηλώθηκε απ' τον πρωθυπουργό της χώρας αδυναμία πληρωμής μισθών για τον Ιούλιο μήνα.
Με την ορκομωσία της "νέας" Κυβέρνησης στις 30-06-2011 ανακοινώθηκε η έγκριση πρόσληψης 4.087 ατόμων σε ΕΛ.ΑΣ,ΠΣ και ΛΣ. (ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.12/31/2803/30-06-2011)
Για το ΠΣ 750 θέσεις για την σχολή πυροσβεστών με ολοκλήρωση πρόσληψης μετά την 31-12-2011.

Απ΄τις δηλώσεις του Υφ/γού ΠΡΟ.ΠΟ. Κου Όθωνα στο Κοινοβούλιο στις 24-06-2011 φαίνεται η επιλογή της Κυβέρνησης για τύχη των συμβασιούχων του ΠΣ.
Απ΄την αρχή των διαδικασιών θεσμοθέτησης του Πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης είχαμε περιοριστεί στην διατύπωση νομοτεχνικών παρατηρήσεων με την ελπίδα ότι θα εδίδετο μία έστω και προσωρινή λύση στην εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων.
Στην λογική της ομηρίας χάθηκαν δύο μήνες απ΄την απασχόληση των συμβασιούχων αλλά και δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας με αντάλαγμα μία προκήρυξη για 3.400 θέσεις "ΠΥΠΥΣ".
Αναρωτιέμαι εαν μετά την αναδιοργάνωση του ΠΣ θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και σε ποιά γεωγραφική περιφέρεια.
Το "μεσοπρόθεσμο" φαίνεται ως απειλή για όλους μας, αλλά ο "Γολγοθάς" μας μόλις ξεκίνησε......