13/6/11

Θλιβερή και άθλια κατάσταση

Στην Ελλάδα του 2011 φτάσαμε σιγά-σιγά να αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα λόγω της κρίσης και της εξαθλίωσης που μας επέβαλε μια μικρή ελίτ από εντεταλμένα στελέχη διαφόρων θέσεων και κοινωνικών στρωμάτων, που ουσιαστικά είναι οι απόλυτοι υπηρέτες σε μια Κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη λογική του κέρδους των δανειστών της χώρας και μας οδηγεί στην πλήρη υποτέλεια και απώλεια κάθε μορφής κυριαρχίας που είχαμε, είτε αυτή είναι εθνική, είτε έχει να κάνει με τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Ο σεβασμός σε παραδοσιακές αξίες όπως οικογένεια, θρησκεία, έθνος, ιστορία, χάνονται μέρα με τη μέρα.
Μετά την οικονομική εξαθλίωση που επιβλήθηκε στους πολίτες, με τα μνημόνια, τις περικοπές μισθών, την αύξηση του ΦΠΑ την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ κ.α. έχουμε την βίαιη καταστολή κάθε αντίδρασης (βλ. Κερατέα), την απίστευτη και άνευ προηγουμένου προπαγάνδα, και την ισοπέδωση κάθε είδους κοινής λογικής.
Φαινόμενα που κατά το παρελθόν θα φάνταζαν μόνο αστεία, σήμερα έρχονται να αποτελέσουν μια "νέα τάξη πραγμάτων".
Η βία λόγω της κοινωνικής ανισότητας θα αποκτήσει μια απρόσωπη και αδίστακτη μορφή η οποία τυφλά δεν θα διαχωρίζει τίποτα και κανέναν, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους...Ούτε το οικογενειακό άσυλο της κατοικίας μας, το ίδιο μας το σπίτι θα είναι σε θέση να μας προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια.
Αυτοί που μέρα με τη μέρα οδηγούν τη χώρα στον όλεθρο και την μεγαλύτερη μορφή βίας που δεν είναι άλλη από την φτώχεια και την εξαθλίωση, αυτοί που ρήμαξαν κυριολεκτικά τη δημόσια περιουσία, και οδήγησαν σχεδόν σε διάλυση τομείς ‘όπως η παιδεία η υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι οι ίδιοι που σήμερα για “το καλό της πατρίδας” καλούν τον ελληνικό λαό να πεινάσει για να πληρώσει το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Οι πολίτες αντιδρούν είτε μεμονωμένα, είτε ομαδικά, κατά πολιτικών που θεωρούν ότι τους εξαπάτησαν.
Έτοιμοι να αντιδράσουν είναι και οι «αντιπαραγωγικοί ένστολοι» που κάθε ημέρα ακούν συνθήματα στους δρόμους της Αθήνας περιφρουρώντας την δημόσια ασφάλεια για να υπάρξει έστω και μια μικρή δυνατότητα ανάπτυξης.
Μεταφέρω μερικά από αυτά που ακούγονται :
«Φέρτε πίσω τα λεφτά μας».
Κ....ΛΕΣ, ΚΟΥ....ΛΕΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ
ΝΑ ΚΑΕΙ, ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ …………… Η ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
Όλοι όσοι αντιδρούν χαρακτηρίζονται από κατευθυνόμενα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης ως η φυλή των «Γκάω»
Αναρωτιέμαι εάν σε αυτή τη φυλή ανήκουν οι συγγενείς μας, που είναι άνεργοι εδώ και καιρό, οι συνάδελφοι μας που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, ή τα παιδιά μας που αναζητούν εργασία και εκδηλώνουν την αγανάκτηση τους προς όλους μας!!!
Για το Πυρ/κό Σώμα η εικόνα είναι κοντινή στο προαναφερόμενο κλίμα , Θεωρώ ότι εάν το καλοκαίρι που έρχεται δεν είναι «εύκρατο» κλιματολογικά και εάν ο «θεός δεν βάλει το χέρι του» θα ζήσουμε καταστροφές αντίστοιχες του 2007.
Ειδικότερα
Υπό το καθεστώς απειλής, ενόψει επιβολής του ενιαίου μισθολογίου που θα επιφέρει μείωση 25% περίπου στο μηνιαίο εισόδημα μας.
Χάθηκε η δυνατότητα καταβολής του επιδόματος δασών. Ειδικά για το 2011 οι πιστώσεις στον σχετικό κωδικό δεν επαρκούν ούτε για την πληρωμή των εκτελουμένων εκτός έδρας των εργαζομένων.(ΚΑΕ712 = 4.560.000,00 )
Το 2010 τουλάχιστον 80 Αξ/κοί που επέστρεψαν στις πόλεις συμφερόντων τους από μεταθέσεις που είχαν υλοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά για Υπηρεσιακές ανάγκες και δεν έλαβαν έξοδα μετάθεσης για την επιστροφή τους, παρ΄ οτι στον προϋπολογισμό είχαν προβλεφθεί τα χρήματα αυτά και υφίσταντο οι πιστώσεις στον σχετικό κωδικό για το ΠΣ. Επιπλέον υπάρχει ειδική διάταξη που ρυθμίζει το θέμα ( ΚΥΑ 2/66739/0022 του 2000 ΦΕΚ1394Β) χωρίς αλλαγή απ΄τον Ν3833/2010 αλλά και με διακριτική μεταχείριση, σε σχέση με τους συναδέλφους που αποστρατεύτηκαν το 2010 και έλαβαν τα έξοδα οριστικής μετεγκατάστασης από τον ίδιο κωδικό.
Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν τακτικές μεταθέσεις, αυτές του 2011, χωρίς καθόλου οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης.
Θεωρώ ότι είναι αυτονόητη η διασφάλιση των Αξιωματικών του ΠΣ για αξιοπρεπή διαβίωση κατά την διάρκεια μιας μετάθεσης αλλά και για την επιστροφή τους. Ουσιαστικά σήμερα μόνον οι Αξιωματικοί μετατίθενται με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας η οποία τους στην συνέχεια τιμωρεί και οικονομικά.

Δεν υφίσταται πλέον η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και δεν έχουν υλοποιηθεί Προμήθειες Πυρ/κών υλικών και Πληρωμές λειτουργικών δαπανών των Π.Υ. Ακόμη δεν είναι γνωστός ο Xρόνος πληρωμής προμηθευτών για εργασίες και ανταλλακτικά οχημάτων, (ύψος οφειλομένων ανά Υπηρεσία, δαπάνες και εργασίες για κάθε όχημα), δαπάνες καθαριότητας και συντήρησης εγκαταστάσεων.
Φέτος δεν έχουν υλοποιηθεί εγκρίσεις δαπανών για επισκευή οχημάτων με αποτέλεσμα την δυσκολία ετοιμότητας του μηχανισμού του ΠΣ αλλά και άμεσου επηρεασμού της δυνατότητας υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Επίσης δεν υλοποιήθηκαν διαγωνισμοί για προμήθεια ελαστικών των οχημάτων με άμεσα ορατό, τον κίνδυνο ακινητοποίησης μεγάλου αριθμού υδροφόρων Πυρ/κών Οχημάτων.
Σχεδόν το 20% των υδροφόρων Πυρ/κών είναι ήδη εκτός λειτουργίας.
Είναι απαραίτητη η σταδιακή αντικατάσταση παλαιών οχημάτων τα οποία καθίστανται ασύμφορα στην συντήρηση τους και επικίνδυνα στην χρήση τους.
Επιβάλλεται Διασταύρωση οικονομικών στοιχείων απ΄τις αποκαταστάσεις παγίας για το κόστος συντήρησης κάθε οχήματος και μηχανήματος.
Το 2010 έγινε διάλυση της Υπηρεσίας Εναερίων μέσων του ΠΣ λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από 28-09-2009, μετακίνηση όλου του Προσωπικού Πλήν Διοικητού και ιδιωτών χειριστών (1.000.000 ευρώ ανά έτος).
Υπογραφή σύμβασης για την τεχνική υποστήριξη των ιδιόκτητων ελικοπτέρων από 16-06-2010 μέχρι 16-10-2010, μη ανανέωση αυτής και στην συνέχεια η δημιουργία συνθηκών τεχνικής υποστήριξης με άγνωστα προς τους Αξιωματικούς του ΠΣ δεδομένα, τα οποία και ζητούμε να μας γνωστοποιηθούν.
Το 2011 έχουμε επαναλειτουργία της ΥΕΜΣΠΣ με τέσσερεις χειριστές.
Στην συνέχεια είδαμε Δικαστική εμπλοκή των στελεχών του ΠΣ σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμών για μίσθωση ελικοπτέρων τα προηγούμενα έτη αλλά και για την τεχνική υποστήριξη των ιδιόκτητων μέσων την τελευταία χρόνια με την διαφοροποίηση πολιτικών αποφάσεων των δύο τελευταίων Υπουργών που συνειδητά επιλέγουν την πολιτική της απαξίωσης του ΠΣ .
Πολιτικών αποφάσεων για το Δόγμα Δασοπυρόσβεσης που θα εφαρμοστεί απ΄το ΠΣ με την επιλογή μίσθωσης συγκεκριμένων εναερίων μέσων αλλά και την επιλογή της τεχνικής υποστήριξης των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του ΠΣ.
Ειδικά για το δεύτερο βλέπουμε με έκπληξη να διαφοροποιούνται οι δύο τελευταίοι υπουργοί.
Στα ίδια πλαίσια πρέπει να τοποθετηθούν και τα Πυρ/κά αεροπλάνα Canadair cl215 και cl415 για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία για το κόστος λειτουργίας σε σχέση με την επιχειρησιακή δράση τους ειδικά για τα cl 215 για τα οποία σίγουρα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης τους με νεώτερα οικονομικότερα και επιχειρησιακά καλύτερα εναέρια μέσα.
Η διαδικασία ελέγχου δαπανών και αντικατάστασης όσων κρίνονται δύσχρηστα πρέπει να επεκταθεί και στα Πυροσβεστικά πλοία (παλαιότητα, τρόπος λειτουργίας, αποδόσεις πλεύσης – πυρόσβεσης) με χαρακτηριστικό, ότι κατασκευάζουμε νέα πλοία και ταυτόχρονα δαπανούμε μεγάλα ποσά επισκευής για παλαιά.
Κυρίαρχο ζήτημα ήταν μόνο η καθιέρωση του θεσμού των ΠΥΠΥΣ (Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης) με νόμο του Κράτους (Ν 3938/2011).
Όταν οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι ως συμβσιούχοι, στα μέσα Ιουνίου και χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν είχε υπάρξει σχετική ΠΥΣ για την πρόσληψη τους στις 02-05-2011 και βέβαια έχοντας απωλέσει δύο μήνες απ' την εργασία τους χωρίς να συγκινηθεί κανείς.
Την Ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνου στο ΠΣ έχει ξεκάθαρα η Φυσική και η Πολιτική του ηγεσία .
Με τέτοιες συνθήκες θα ακολουθήσει Το «πικρό ποτήριον» της αναδιάρθρωσης του ΠΣ μαζί με αυτό των νέων οικονομικών μέτρων.
Δυσμενής η θέση, αυτών που θα λάβουν τις αποφάσεις.
«Δια του Σταυρού ήλθε η σωτηρία».