5/2/09

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ…

Η φετινή αντιπυρική περίοδος τελείωσε με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Π.Σ. και γενικότερα για την Πολιτεία .
Το αποτέλεσμα αυτό επήλθε με την βοήθεια των κλιματολογικών συνθηκών και βέβαια με τη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Η ετοιμότητα αυτή επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό σύμφωνα με δηλώσεις της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ.
Αξιολογώντας τα στοιχεία οι γνωρίζοντες θα ανατρέξουν στην ρήση παλαιότερου Αρχηγού «Ο Θεός να βάλει το χέρι του σε περίπτωση που έχουμε δύο μεγάλα συμβάντα ταυτόχρονα »
Δεν δύναται να εξηγηθεί αλλιώς η εμφάνιση των γεγονότων.
Παράδειγμα: Εμφανίστηκε απ΄ τους συντονιστές της, ως επιτυχημένη η κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ρόδο( η μοναδική μεγάλη πυρκαγιά φέτος ), μετά από επτά ημέρες απ΄ την έναρξη της και συγκρίθηκε με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ίδιο μέρος προ εικοσαετίας.
Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες στερούνται σοβαρότητας.
Ειδικότερα όταν οι ιθύνοντες γνωρίζουν την υλικοτεχνική υποδομή των φορέων δασοπυρόσβεσης δηλαδή διατιθέμενα μέσα και προσωπικό τότε και σήμερα, και όταν θα πρέπει να γίνεται και οικονομικός απολογισμός μετά από κάθε τέτοια επιχείρηση.
Στις επιχειρήσεις του Π.Σ. μερικές φορές, η επιτυχία απ’ την αποτυχία δεν απέχουν πολύ.
Στις Δασικές πυρκαγιές θεωρούμε επιτυχία την επίτευξη κατάσβεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα με άμεσο περιορισμό της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους .
Η καταστροφή μικρή ή μεγάλη όμως έχει ήδη γίνει.Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, στόχος, όραμα, φαντασία, δημιουργικότητα και στρατηγική για την επίτευξη αυτών έτσι ώστε να προλαμβάνεται η καταστροφή.
Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα:
α) Θα μπορούσε άραγε η σημερινή ηγεσία (φυσική και πολιτική) να έχει θέσει τους στόχους και θεσπίσει τους κανόνες για το σήμερα αλλά και το αύριο του Πυρ/κού Σώματος στην Ελληνική κοινωνία καθώς επίσης θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει την καθημερινότητα δράσης αλλά και επιβίωσης των εργαζομένων του;
β) Έχει ευθύνες για την έλλειψη τέτοιων πρωτοβουλιών;
Απάντηση : Όχι ευθύνονται οι εργαζόμενοι του ΠΣ που δεν συμμερίζονται τις ξεκάθαρες θέσεις της ηγεσία τους και δεν «βάζουν πλάτη».
Εξωλογισμός ή ειρωνεία;
‘Ένας απ’ τους σύγχρονους στρατηγικούς στόχους είναι η αύξηση της απασχόλησης που επιτυγχάνεται καθορίζοντας εκ των προτέρων τις απαιτούμενες δαπάνες και τον τρόπο ενέργειας σε συνδυασμό με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Στα πλαίσια αυτά μάλλον κινήθηκε η ηγεσία διατάσσοντας υπερεργασία 10 οκταώρων ανά μήνα χωρίς να καθορίζει τον τρόπο ενέργειας καθώς και το είδος και ύψος της αμοιβής αυτής της υπερεργασίας.
Πέρασαν έξη μήνες και μετά από συνεχείς πιέσεις ακόμη μελετάται ο τρόπος.
Θετική πρωτοβουλία η πληρωμή της εκτελούμενης υπερεργασίας
Διερωτώμαι όμως εάν υπήρχαν ή είχαν διασφαλισθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις , σε ποια χρονική στιγμή και ποιο το ύψος του διατιθεμένου ποσού με το οποίο ο Αρχηγός μετά από παλινωδίες καθόρισε το πλαφόν των 10 οκταώρων ανά μήνα.
Ουδείς έμαθε μέχρι σήμερα, εξαιρετικά απόρρητο μυστικό.
Εκφράσαμε αμέσως τον προβληματισμό μας.
Υψηλή στρατηγική και σαφέστατος καθορισμός στόχου: Να αντιμετωπισθεί το σήμερα με επιθέματα.


Παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή πλεύσης «βάρκα γιαλός», χωρίς εναλλακτική διαδρομή, χωρίς εκσυγχρονισμούς και ανέσεις και χωρίς επίσης να αναρωτιέται κανείς αν είναι «στραβός ο γιαλός»
Τέτοιες μεθοδεύσεις εις βάρος των εργαζομένων, τους αναγκάζουν να τοποθετούνται «απέναντι» απ’ τους ηγήτορες και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους προς την επίσημη πολιτεία για το αύριο που έρχεται και που θα χρειαστεί πραγματικά να δουλέψουμε όλοι περισσότερο .
Συνάδελφοι δεν πρέπει να αφήνουμε να εξελίσσονται φαινόμενα θλιβερής πολιτικής σε βάρος της εργασίας μας, την αμοιβή αυτής, την ασφάλεια και την υγεία στον εργασιακό χώρο.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Συμβαίνει το αντίθετο. Το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν το πυροσβεστικό προσωπικό τέθηκαν δια ζώσης απ’ το ΔΣ της ΕΑΠΣ, μία μόνο φορά στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ, μία στον αρμόδιο Υφυπουργό και μέρος αυτών στον ΥΠΕΣ. Όλοι δεσμευτήκαν για λύση και αντιμετώπιση των ζητημάτων καθώς και συνεχή διάλογο μαζί μας, αντ’ αυτού εισπράξαμε αδιαλλαξία.
Υπεύθυνα και σοβαρά τονίσαμε αυτήν την αδιαλλαξία και προσπαθήσαμε με την συνεργασία και την βοήθεια των πολιτικών κομμάτων να αναδείξουμε τα προβλήματα μας στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσουμε εκεί τις λύσεις.
Προβλήματα εργασιακά, θεσμικά, οικονομικά, με κυριότερο όμως αυτό της έλλειψης προσωπικού στο οποίο η πολιτική ηγεσία απήντησε με ευχολόγια του τύπου «καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται πρόσληψη 500 Πυρ/των κατ’ έτος» ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τα αντίστοιχα αιτήματα πρόσληψης προσωπικού.
Απαιτείται απόφαση.
Υπενθυμίζω ότι οι προσλήψεις στο Π.Σ τα τελευταία οκτώ χρόνια αποφασίστηκαν κατά την περίοδο που στην ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ευρισκόταν ο κος Βύρων Πολύδωρας.
Ουσιαστικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν κατ’ επανάληψη όπως:
- Η καθήλωση του μισθολογίου (Ν.3205/2003)
- Η υπεραπασχόληση και η αμοιβή της για την οποία δεν υπάρχει καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο.
- Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για κάθε επιχειρησιακή δράση του Π.Σ (Σύμβαντα με εγγενείς ιδιαιτερότητες )
- Η μη εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής και ασφάλειας στα Πυρ/κά καταστήματα και η έλλειψη σχετικών πιστώσεων για την τήρηση αυτών με κλασικό παράδειγμα το ίδιο το Αρχηγείο του ΠΣ
- Η ενοποίηση των ταμείων στο νέο ΤΕΑΠΑΣΑ η μεγάλη αύξηση (στο δεκαπλάσιο περίπου) του λειτουργικού κόστους αυτών καθώς και η έλλειψη επαρκούς εκπροσώπησης εκ μέρους των εργαζομένων του ΠΣ.
- Η έλλειψη γνώσης ένα χρόνο μετά, της διαχείρισης του ποσού των 500.000€ που συγκεντρώθηκε μετά τις περσινές πυρκαγιές για την δημιουργία λογαριασμού αλληλοβοηθείας και την κατάργηση των εράνων για την στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων.
- Η καθυστέρηση προώθησης αιτημάτων αποκατάστασης μελών οικογενειών, συναδέλφων που έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
- Οι καθυστερήσεις πληρωμών των εκτός έδρας , των εξόδων μετάθεσης ,των εργασιών επισκευής και των ανταλλακτικών των οχημάτων, της καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Η έλλειψη πιστώσεων για συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων (Συντήρηση η οποία γίνεται συνήθως από εργαζόμενους με δική τους βούληση και μετά από χορηγίες των υλικών )
- Η αναμόρφωση της Πυρ/κής εκπαίδευσης με συμμετοχή των εργαζόμενων.
- Η αλλαγή του κανονισμού μεταθέσεων
- Η αλλαγή του πλαισίου κρίσεων και προαγωγών και η αίολη εφαρμογή του Π.Δ. 242/07.
- Η έλλειψη βούλησης για διευθέτηση του βαθμολογίου Υπ/κών και Πυρ/των.

Η Πολιτική και η φυσική Ηγεσία περιορίζονται στην δρομολόγηση τυπικών απαντήσεων και όχι στην επιβαλλόμενη λύση των ζητημάτων.
Η ΕΑΠΣ έχει υποβάλλει προτάσεις για τα προαναφερθέντα ζητήματα, αποδέχεται τον διάλογο, αλλά βρίσκεται και σε συνεχή επαφή με όλους όσους εργάζονται για την αναβάθμιση του Πυρ/κού επαγγέλματος και την αναμόρφωση του Πυρ/κού Οργανισμού.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΕΥΧΟΣ 33 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008