3/12/09

EΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ




Περιοδικό "Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι" τεύχος 37 Ιούλιος-Σεπτ.2009

9/10/09

Δύναμη



ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ "Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι" - έτος 13-Τεύχος 36-Απρίλιος-Ιούνιος 2009

4/8/09

ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ



Περιοδικό "Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι" έτος 13-τεύχος 35- Ιαν./Μαρτ. 2009

28/6/09

Εditorial στο "Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι"




Περιοδικό "Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι" τεύχος 34

26/5/09

12/5/09

10/5/09

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

26/4/09

ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ



Ο Ιησούς Παντοκράτωρ "'Αγιος Νικόλαος Γέρμα Λακωνίας"

2/4/09

Προβλέψεις-φωτιά για την αντιπυρική περίοδο



Με κενά σε οργανικές θέσεις, οχήματα και αεροσκάφη η Πυροσβεστική περιμένει θερμό καλοκαίρι

Ελεύθερος Τύπος Τετάρτη, 01.04.09
ΤΗΣ ΒΑΘΗ ΜΑΡΙΑ

Η οικονομική κρίση χτύπησε και το… Πυροσβεστικό Σώμα.


Με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα ζήτησε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα καλύψει η Πυροσβεστική τις ανάγκες της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει σήμερα. Μάλιστα, οι κομμένες πιστώσεις έρχονται τη στιγμή που η Πυροσβεστική χρωστάει ακόμα 30 εκατ. ευρώ μόνο για τα ελικόπτερα που μίσθωσε την περσινή χρονιά. Παράλληλα, τα 4.000 κενά στις οργανικές θέσεις, τα «γερασμένα» οχήματα και αεροσκάφη, οι ελλείψεις στον εξοπλισμό και η εκπαίδευση για μόλις τέσσερις μήνες συνθέτουν τη χρόνια θλιβερή πραγματικότητα για το Πυροσβεστικό Σώμα.«

Οι κομμένες πιστώσεις σημαίνουν ελλιπή συντήρηση σε μέσα, περικοπές σε επισκευές, σε εκπαίδευση και εξοπλισμό και φυσικά απλήρωτες υπερωρίες και επιδόματα. Επιπλέον, το Σώμα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, πρόεδρος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών.Το 2008, με εξαίρεση την πυρκαγιά της Ρόδου, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την Πυροσβεστική, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα και, το κυριότερο, χωρίς ταυτόχρονα μεγάλα συμβάντα και διασπορά δυνάμεων, όπως το καλοκαίρι του 2007.
«Η φετινή χρονιά δεν ξεκινάει ευοίωνα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππος Παντελεάκος, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Η Υπηρεσία οφείλει από πέρυσι 30 εκατ. ευρώ μόνο για τη μίσθωση των εναέριων μέσων, τη στιγμή που ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπει για μισθώσεις μόλις 20 εκατ., χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη του χρέους. Παράλληλα, μόλις ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των περσινών εξόδων για τη συντήρηση των οχημάτων».
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 1.604 υδροφόρα οχήματα, από τα οποία περίπου 200 «μετρούν» 30 και πλέον χρόνια ζωής και τέσσερα στα δέκα έχουν ξεπεράσει τη 15ετία. Οσο για τα εναέρια μέσα, για φέτος προβλέπεται η μίσθωση 16 ελικοπτέρων, ενώ από τα συνολικά 47 αεροσκάφη της Πυροσβεστικής «τα δεκατρία CL – 215, που πετούν από τη δεκαετία του ’70, πρέπει να αντικατασταθούν, αφού δεν απογειώνονται τις μέρες που το θερμόμετρο ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, τα τρία αεροσκάφη που έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί», λέει ο κ. Παντελεάκος.


Η μεγαλύτερη «πληγή» για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι οι κενές οργανικές θέσεις, που αντιστοιχούν στο 32% του συνόλου. «Από τους 1.260 πυροσβέστες που προσελήφθησαν με τον προηγούμενο διαγωνισμό, οι 720 βγήκαν πέρυσι, ενώ το Μάιο αναμένονται οι υπόλοιποι. Αυτές οι θέσεις μόλις καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις, που τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνούν τις 1.000», αναφέρει ο κ. Γιώργος Πήλιουρας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Π.Σ.«Ούτε οι κομμώτριες στα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν εκπαιδεύονται μόνο ένα τετράμηνο! Η θεωρητική εκπαίδευση βασίζεται σε απαρχαιωμένα βιβλία χωρίς καμία αναφορά στις σημερινές συνθήκες και τις νέες τεχνολογίες, ενώ η πρακτική δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν», λέει ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ.Το φετινό καλοκαίρι, στη μάχη των πυρκαγιών θα ριχτούν με «διπλοβάρδιες» οι επαγγελματίες πυροσβέστες, που δεν έχουν πάρει ακόμα ολόκληρο τον ατομικό τους εξοπλισμό, οι 5.500 εποχικοί πυροσβέστες - για την πρόσληψη των οποίων εγκρίθηκε πίστωση 61 εκατ. ευρώ για χρονικό διάστημα 8 μηνών και οι εθελοντές.Αριθμοί- 522.073.812 ευρώ ζήτησε φέτος η Πυροσβεστική- 452.866.000 ευρώ εγκρίθηκαν- 75.000 συμβάντα το χρόνο καλείται να αντιμετωπίσει 135% ήταν η αύξηση των συμβάντων την τελευταία 20ετία- 12.184 ήταν οι περσινές δασικές πυρκαγιές- 38,12% των οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας- 215 οχήματα είναι του ‘70 ▪342 οχήματα είναι του ‘80

5/2/09

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ…

Η φετινή αντιπυρική περίοδος τελείωσε με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Π.Σ. και γενικότερα για την Πολιτεία .
Το αποτέλεσμα αυτό επήλθε με την βοήθεια των κλιματολογικών συνθηκών και βέβαια με τη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Η ετοιμότητα αυτή επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό σύμφωνα με δηλώσεις της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ.
Αξιολογώντας τα στοιχεία οι γνωρίζοντες θα ανατρέξουν στην ρήση παλαιότερου Αρχηγού «Ο Θεός να βάλει το χέρι του σε περίπτωση που έχουμε δύο μεγάλα συμβάντα ταυτόχρονα »
Δεν δύναται να εξηγηθεί αλλιώς η εμφάνιση των γεγονότων.
Παράδειγμα: Εμφανίστηκε απ΄ τους συντονιστές της, ως επιτυχημένη η κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ρόδο( η μοναδική μεγάλη πυρκαγιά φέτος ), μετά από επτά ημέρες απ΄ την έναρξη της και συγκρίθηκε με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ίδιο μέρος προ εικοσαετίας.
Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες στερούνται σοβαρότητας.
Ειδικότερα όταν οι ιθύνοντες γνωρίζουν την υλικοτεχνική υποδομή των φορέων δασοπυρόσβεσης δηλαδή διατιθέμενα μέσα και προσωπικό τότε και σήμερα, και όταν θα πρέπει να γίνεται και οικονομικός απολογισμός μετά από κάθε τέτοια επιχείρηση.
Στις επιχειρήσεις του Π.Σ. μερικές φορές, η επιτυχία απ’ την αποτυχία δεν απέχουν πολύ.
Στις Δασικές πυρκαγιές θεωρούμε επιτυχία την επίτευξη κατάσβεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα με άμεσο περιορισμό της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους .
Η καταστροφή μικρή ή μεγάλη όμως έχει ήδη γίνει.



Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, στόχος, όραμα, φαντασία, δημιουργικότητα και στρατηγική για την επίτευξη αυτών έτσι ώστε να προλαμβάνεται η καταστροφή.
Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα:
α) Θα μπορούσε άραγε η σημερινή ηγεσία (φυσική και πολιτική) να έχει θέσει τους στόχους και θεσπίσει τους κανόνες για το σήμερα αλλά και το αύριο του Πυρ/κού Σώματος στην Ελληνική κοινωνία καθώς επίσης θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει την καθημερινότητα δράσης αλλά και επιβίωσης των εργαζομένων του;
β) Έχει ευθύνες για την έλλειψη τέτοιων πρωτοβουλιών;
Απάντηση : Όχι ευθύνονται οι εργαζόμενοι του ΠΣ που δεν συμμερίζονται τις ξεκάθαρες θέσεις της ηγεσία τους και δεν «βάζουν πλάτη».
Εξωλογισμός ή ειρωνεία;
‘Ένας απ’ τους σύγχρονους στρατηγικούς στόχους είναι η αύξηση της απασχόλησης που επιτυγχάνεται καθορίζοντας εκ των προτέρων τις απαιτούμενες δαπάνες και τον τρόπο ενέργειας σε συνδυασμό με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Στα πλαίσια αυτά μάλλον κινήθηκε η ηγεσία διατάσσοντας υπερεργασία 10 οκταώρων ανά μήνα χωρίς να καθορίζει τον τρόπο ενέργειας καθώς και το είδος και ύψος της αμοιβής αυτής της υπερεργασίας.
Πέρασαν έξη μήνες και μετά από συνεχείς πιέσεις ακόμη μελετάται ο τρόπος.
Θετική πρωτοβουλία η πληρωμή της εκτελούμενης υπερεργασίας
Διερωτώμαι όμως εάν υπήρχαν ή είχαν διασφαλισθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις , σε ποια χρονική στιγμή και ποιο το ύψος του διατιθεμένου ποσού με το οποίο ο Αρχηγός μετά από παλινωδίες καθόρισε το πλαφόν των 10 οκταώρων ανά μήνα.
Ουδείς έμαθε μέχρι σήμερα, εξαιρετικά απόρρητο μυστικό.
Εκφράσαμε αμέσως τον προβληματισμό μας.
Υψηλή στρατηγική και σαφέστατος καθορισμός στόχου: Να αντιμετωπισθεί το σήμερα με επιθέματα.


Παλαιά και δοκιμασμένη συνταγή πλεύσης «βάρκα γιαλός», χωρίς εναλλακτική διαδρομή, χωρίς εκσυγχρονισμούς και ανέσεις και χωρίς επίσης να αναρωτιέται κανείς αν είναι «στραβός ο γιαλός»
Τέτοιες μεθοδεύσεις εις βάρος των εργαζομένων, τους αναγκάζουν να τοποθετούνται «απέναντι» απ’ τους ηγήτορες και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους προς την επίσημη πολιτεία για το αύριο που έρχεται και που θα χρειαστεί πραγματικά να δουλέψουμε όλοι περισσότερο .
Συνάδελφοι δεν πρέπει να αφήνουμε να εξελίσσονται φαινόμενα θλιβερής πολιτικής σε βάρος της εργασίας μας, την αμοιβή αυτής, την ασφάλεια και την υγεία στον εργασιακό χώρο.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Συμβαίνει το αντίθετο. Το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν το πυροσβεστικό προσωπικό τέθηκαν δια ζώσης απ’ το ΔΣ της ΕΑΠΣ, μία μόνο φορά στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ, μία στον αρμόδιο Υφυπουργό και μέρος αυτών στον ΥΠΕΣ. Όλοι δεσμευτήκαν για λύση και αντιμετώπιση των ζητημάτων καθώς και συνεχή διάλογο μαζί μας, αντ’ αυτού εισπράξαμε αδιαλλαξία.
Υπεύθυνα και σοβαρά τονίσαμε αυτήν την αδιαλλαξία και προσπαθήσαμε με την συνεργασία και την βοήθεια των πολιτικών κομμάτων να αναδείξουμε τα προβλήματα μας στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσουμε εκεί τις λύσεις.
Προβλήματα εργασιακά, θεσμικά, οικονομικά, με κυριότερο όμως αυτό της έλλειψης προσωπικού στο οποίο η πολιτική ηγεσία απήντησε με ευχολόγια του τύπου «καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται πρόσληψη 500 Πυρ/των κατ’ έτος» ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τα αντίστοιχα αιτήματα πρόσληψης προσωπικού.
Απαιτείται απόφαση.
Υπενθυμίζω ότι οι προσλήψεις στο Π.Σ τα τελευταία οκτώ χρόνια αποφασίστηκαν κατά την περίοδο που στην ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ευρισκόταν ο κος Βύρων Πολύδωρας.
Ουσιαστικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν κατ’ επανάληψη όπως:
- Η καθήλωση του μισθολογίου (Ν.3205/2003)
- Η υπεραπασχόληση και η αμοιβή της για την οποία δεν υπάρχει καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο.
- Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για κάθε επιχειρησιακή δράση του Π.Σ (Σύμβαντα με εγγενείς ιδιαιτερότητες )
- Η μη εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής και ασφάλειας στα Πυρ/κά καταστήματα και η έλλειψη σχετικών πιστώσεων για την τήρηση αυτών με κλασικό παράδειγμα το ίδιο το Αρχηγείο του ΠΣ
- Η ενοποίηση των ταμείων στο νέο ΤΕΑΠΑΣΑ η μεγάλη αύξηση (στο δεκαπλάσιο περίπου) του λειτουργικού κόστους αυτών καθώς και η έλλειψη επαρκούς εκπροσώπησης εκ μέρους των εργαζομένων του ΠΣ.
- Η έλλειψη γνώσης ένα χρόνο μετά, της διαχείρισης του ποσού των 500.000€ που συγκεντρώθηκε μετά τις περσινές πυρκαγιές για την δημιουργία λογαριασμού αλληλοβοηθείας και την κατάργηση των εράνων για την στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων.
- Η καθυστέρηση προώθησης αιτημάτων αποκατάστασης μελών οικογενειών, συναδέλφων που έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
- Οι καθυστερήσεις πληρωμών των εκτός έδρας , των εξόδων μετάθεσης ,των εργασιών επισκευής και των ανταλλακτικών των οχημάτων, της καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Η έλλειψη πιστώσεων για συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων (Συντήρηση η οποία γίνεται συνήθως από εργαζόμενους με δική τους βούληση και μετά από χορηγίες των υλικών )
- Η αναμόρφωση της Πυρ/κής εκπαίδευσης με συμμετοχή των εργαζόμενων.
- Η αλλαγή του κανονισμού μεταθέσεων
- Η αλλαγή του πλαισίου κρίσεων και προαγωγών και η αίολη εφαρμογή του Π.Δ. 242/07.
- Η έλλειψη βούλησης για διευθέτηση του βαθμολογίου Υπ/κών και Πυρ/των.

Η Πολιτική και η φυσική Ηγεσία περιορίζονται στην δρομολόγηση τυπικών απαντήσεων και όχι στην επιβαλλόμενη λύση των ζητημάτων.
Η ΕΑΠΣ έχει υποβάλλει προτάσεις για τα προαναφερθέντα ζητήματα, αποδέχεται τον διάλογο, αλλά βρίσκεται και σε συνεχή επαφή με όλους όσους εργάζονται για την αναβάθμιση του Πυρ/κού επαγγέλματος και την αναμόρφωση του Πυρ/κού Οργανισμού.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΕΥΧΟΣ 33 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008