13/1/12

Έλλειψη αισθήματος ασφάλειας στην Ελληνική κοινωνία

Ο σχεδιασμός της «ασφάλειας» σε κάθε επίπεδο είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση , θεώρηση και εκτίμηση του κινδύνου και στην συνέχεια θωράκιση με λήψη κατάλληλων μέτρων και καθορισμό διαδικασιών υλοποίησής τους.
Η επίθεση στο οικογενειακό αυτοκίνητο του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος θα χαρακτηριζόταν ως ένα σύνηθες περιστατικό, αστυνομικού ενδιαφέροντος «υψηλής προτεραιότητας» αν αφορούσε έναν απλό πολίτη και ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιόποινης πράξης, θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό για την ΕΛ.ΑΣ.
Η επίθεση όμως, με εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που ως «δηλώνεται» δεν είναι η πρώτη, δεν είναι «απλό περιστατικό» αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Η υποβάθμιση του γεγονότος δεν αναιρεί τη σημασία του.
Είναι ένα «κρίσιμο περιστατικό» το οποίο επιβάλλει λήψη αποφάσεων- μέτρων σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο . Το επίπεδο ασφάλειας της Eλληνικής κοινωνίας μειώνεται καθημερινά με τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, την πρόκληση βλαβών σε ιδιοκτησίες και γενικότερα, ενεργειών που πλήττουν το κύρος του κράτους.
Η αξιόποινη αυτή πράξη, είναι ένα «κρίσιμο περιστατικό» γιατί δείχνει στην Eλληνική κοινωνία ότι ο ένας εκ των τριών ηγετών των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας (της Δημοκρατικής ομαλότητας) της χώρας , «βάλλεται» με μεγάλη ευκολία και με την ίδια ευκολία που - εκ του αποτελέσματος – βάλλεται η «τρωτότητα» σχεδιασμών ασφαλείας και η λειτουργία των οργάνων της Διοίκησης που αποφασίζουν την εφαρμογή τους.
Το Πυροσβεστικό Σώμα ως κύριος βραχίονας της πολιτικής προστασίας της χώρας αντιμετωπίζει φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, μεγάλα ατυχήματα, ασύμμετρες απειλές και πολλές φορές τις συνέπειες των ειδικών πράξεων βίας και πυροτρομοκρατίας που εκδηλώνονται στην ελληνική επικράτεια.
Η ανάθεση της διερεύνησης της πράξης με κριτήρια «οικονομισμού» δηλώνει την προσπάθεια υποβάθμισής της.
Η στοχοποίηση στελεχών μας, με αποκορύφωμα την επίθεση στο όχημα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος δημιουργεί κλίμα ανησυχίας,- στις τάξεις του Πυροσβεστικού προσωπικού - για την ικανότητα εκτίμησης αλλά και διαχείρισης της εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών, καθώς και για τρόπο αξιολόγησης τους και τον υπολογισμό των επιπτώσεων που δύνανται να δημιουργήσουν στη δημόσια ασφάλεια της χώρας.
Η «πιεστική απειλή» δεν αξιοποιήθηκε ως φαίνεται στο κατάλληλο επίπεδο από τους αρμοδίους της ΕΛ.ΑΣ.
Οι πολιτικές επιλογές «αστυνομικής διακλαδικότητας» μειώνουν επικίνδυνα το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Θέτοντας με «νόηση» και όχι με «νομικισμό» τα κριτήρια αξιολόγησης θεωρώ ότι χρήζει η παραίτηση των πολιτικά ιθυνόντων από τις θέσεις τους, για να διαμορφωθεί θετικό κλίμα στην λειτουργία των θεσμών, που αποφασίζουν από πλευράς Διοίκησης για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και το «κύρος του κράτους».