19/3/10

ΑΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ




Περιοδικό Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι τεύχος 38

7/3/10

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟ 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΑΠΣ

Πανοσιολογιότατε
Κύριοι Βουλευταί ,Κύριες και κύριοι εκπρόσωποι των Πολιτικών κομμάτων, Κύριοι εκπρόσωποι στων συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες
Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση μας και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μας κάνατε να είστε σήμερα εδώ μαζί μας .
Η Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην παγκόσμια κοινότητα έχει επεκταθεί και στην χώρα μας και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στους Έλληνες εργαζομένους.
Η επερχόμενη αλλαγή του ασφαλιστικού στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιτείνει και τον δικό μας προβληματισμό στα Σώματα Ασφαλείας. Προβληματισμό που διαρκώς μεγαλώνει λόγω έλλειψης πρωτοβουλιών από την Πολιτική μας ηγεσία.
Αλλά για να έρθουμε και στα δικά μας, προεκλογικά αλλά και μετά τις εκλογές δεν έγινε κανένας διάλογος για την προστασία και την ασφάλεια της χώρας και ειδικότερα για την προστασία του εθνικού δασικού πλούτου απ τον κίνδυνο των πυρκαγιών και για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Π.Σ.
Η νέα Κυβέρνηση προέβη στην επανασύσταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μετονομάζοντας το, σε Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, συγκεντρώνοντας υπο ενιαία καθοδήγηση όλες της Υπηρεσίες που ασχολούνται με την ασφάλεια του πολίτη ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Π.Σ., ΕΥΠ, αλλά και την Γενικά Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.(Μια γενική γραμματεία που ως υπηρεσία δεν έχει παραπάνω από πενήντα στελέχη και δεν έχει πλέον διοικητική υπαγωγή με τα στελέχη της στην τοπική αυτοδιοίκηση με ίδια ενασχόληση).
Η φυσική ηγεσία του Π.Σ. δείχνοντας εν αρχή καλές διαθέσεις έχει ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων με σκοπό ως δηλώνεται τον εκσυγχρονισμό του Πυρ/κού Σώματος.
Ο σκοπός αυτός όμως δεν επιτυγχάνεται με αιφνιδιασμούς των εργαζομένων μέσα από αποφάσεις που διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη και καλλιεργούν κλίμα αντιπαράθεσης των Αξιωματικών με όλους τους άλλους εργαζόμενους του ΠΣ.
Τέτοια απόφαση ήταν αυτή, για την αλλαγή του ωραρίου η οποία ελήφθη χωρίς ουσιαστικό διάλογο.
Ελπίζουμε ότι σε όλα τα υπόλοιπα θα υπάρξει ουσιώδης διάλογος όπως για τον κανονισμό μεταθέσεων για τον οποίο έχουμε υποβάλλει προτάσσεις και παράλληλα εκφράσαμε τις ουσιαστικές μας διαφωνίες και ενστάσεις στην πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της αντίστοιχης επιτροπής. Ενστάσεις που εκθέσαμε στην πυροσβεστική ηγεσία και πιστεύουμε ότι έγιναν κατανοητές.
Επιμένουμε στην θέση μας, για την επαναφορά του βαθμού του Αντιπυράρχου στον κανονισμό μεταθέσεων, θέση στην οποία είχε συμφωνήσει γραπτά και ο νυν Αρχηγός του Π.Σ. ως Υπαρχηγός λίγους μήνες πριν.
Στο ίδιο πλαίσιο ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για να υποβάλουμε τεκμηριωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Π.Σ.
Όλες οι προτάσεις μας έχουν στόχο την μέγιστη προσφορά και αποτελεσματικότητα του ΠΣ.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία δείχνει μέχρι σήμερα αντίληψη και νοοτροπία, περασμένης δεκαετίας, αλλά και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η εξαγγελία δημόσιας διαβούλευσης με έλλειψη διαλόγου και άρνηση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου ΠΡΟστασίας του Πολίτη, να μας συναντήσει, προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας για τα φλέγοντα προβλήματα του Π.Σ έτσι όπως τα βιώνουμε όλοι και σίγουρα δεν παρουσιάζονται με υπηρεσιακές αναφορές, και να υποβάλουμε τις προτάσεις μας.
Ευαγγελίζεται ο νέος υπουργός την άμεση δημοκρατία μέσω του διαδικτύου με την καθιέρωση άμεσης επικοινωνίας κάθε ένστολου με αυτόν, καταλύοντας επικοινωνιακά κάθε ιεραρχική δομή στα Σ.Α. και ειδικότερα στο Π.Σ. (υπέρβαση ιεραρχίας, παραλείψεις, υποχρέωση διοικητικής ενημέρωσης κ.α.) ενώ εδώ και 5 μήνες δεν έχει βρει τον καιρό να συναντηθεί με την Ένωσή μας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι τώρα, το μόνο που είδαμε από τον Υπουργό Προ.Πο. ήταν η απαξιωτική έκφραση του για όλους τους εργαζομένους στο Π.Σ. λέγοντας ότι αυτό παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης και υμνώντας ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν του στο υπουργείο δημόσιας τάξης.
Και αντί για τη λήψη πρωτοβουλιών υποτίθεται για να αλλάξει τα παραπάνω, εξήγγειλε τη δημιουργία μιας ακόμα ανεξάρτητης αρχής που θα προστατεύει τους πολίτες απ’ την αυθαιρεσία μας.
Πολιτική που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για την προστασία των πολιτών από την πυροσβεστική βία.
Πιθανόν αυτό ήταν να το σημαντικότερο πρόβλημα των ένστολων την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
Αγνόησε προφανώς ο κ. Υπουργός ότι ευθύνεται και ο ίδιος και οι τότε συνεργάτες του για την εικόνα που παρουσιάζει το Π.Σ. σήμερα, γεγονός που θέλει να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι.
Δημιούργησε στην παρελθούσα θητεία του περίπου εκατό Π.Υ. και πυρ/κά κλιμάκια με άγνωστα κριτήρια, χωρίς σχεδιασμό σε σχέση με την δασοπυρόσβεση, χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς οργανικές θέσεις για αυτές της υπηρεσίες με ταυτόχρονη αποδυνάμωση όλων των υπαρχόντων Π.Υ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό(Στοιχεία διατίθενται από εκθέσεις αιτιολόγησης και Π.Δ. ίδρυσης Π.Υ. και Π.Κ.). Υποθήκευσε δηλαδή για πολλά χρόνια την λειτουργία του Πυρ/κού Οργανισμού
Δεν θέλω να πιστέψω ότι η πιο πάνω συμπεριφορά αποτελεί μέρος επικοινωνιακής τακτικής για την περίπτωση πολιτικής αποτυχίας ή έλλειψης ενδιαφέροντος για την επαγγελματική πορεία του Πυρ/κού Σώματος.
Ακόμη περισσότερο δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να γίνεται σκοπούμενη στόχευση των εργαζομένων στο ΠΣ για δημιουργία συνθηκών για οικονομοπολιτικές αλλαγές σχετικές με τις αρμοδιότητες του ΠΣ στην προστασία της χώρας.
Μιας χώρας που η εθνική της ασφάλεια κινδυνεύει από διακρατικές συγκρούσεις, από προβλήματα δημόσιας Τάξης (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, παραβατικότητα διαφόρων μορφών) και από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές
Η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θωράκισης των ένστολων λειτουργών της και ειδικότερα των εργαζομένων του ΠΣ στους οποίους έχουν ανατεθεί πλέον, οι περισσότερες δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία της χώρας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για την εξασφάλιση της εργασιακής και κοινωνικής ειρήνης και δεν προβαίνει σε πειραματισμούς.
Πειραματισμούς τους οποίους πληρώνουν και τα στελέχη του Πυρ/κού Σώματος, αλλά το κυριότερο ή Ελληνική Κοινωνία και ο Έλληνας φορολογούμενος.
Εμείς παρόλα αυτά καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στην εμπειρία και την επαγγελματική μας γνώση οι οποίες θα βελτιώσουν τις καθημερινές εργασιακές μας συνθήκες και το σημαντικότερο θα οικοδομήσουν σε γερές βάσεις το μέλλον του Πυρ/κού Οργανισμού.

Ειδικότερα Αξιότιμοι Κύριοι υποχρεωνόμαστε όλοι σε μη αμειβόμενη υπερεργασία, υφίσταται έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας στην δασοπυρόσβεση, υφίσταται ελάχιστη διοικητική υποστήριξη επιχειρήσεων και υποδομών και είναι χαμηλή η ουσιαστική εκπαίδευση.
Να σημειώσω εδώ την εγκατάλειψη των ιδιόκτητων εναερίων μέσων του ΠΣ, την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης τους και την απομάκρυνση των χειριστών απ΄ την Υπηρεσία τους, την καθυστέρηση διαγωνισμών για την μίσθωση ελικοπτέρων, την αλλαγή διοικητικού πλαισίου στους Λιμενικούς Πυρ/κούς Σταθμούς , τις συνεχείς μετακινήσεις αξιωματικών στην Αττική, την έλλειψη προμήθειας πυροσβεστικών υλικών (σωλήνων κτλ), την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης των οχημάτων ( προμήθεια ελαστικών) γεγονότα που πέραν της σημειολογίας τους καταδεικνύουν την προχειρότητα αντιμετώπισης του επαγγέλματος μας και την τραγική έλλειψη υποδομών.
Οδεύουμε προς την νέα αντιπυρική περίοδο χωρίς να έχουμε κάνει απολογισμό των προηγουμένων και χωρίς προσπάθεια αλλαγής του σχεδιασμού.
Με δεδομένη την οξύτητα των φαινομένων, ο κρατικός μηχανισμός, όσο και εάν βελτιωθεί, παρότι αυτό δε διαφαίνεται θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές μεγάλου μεγέθους.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε ακραίες συνθήκες η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται δύσκολα και απαιτείται άριστη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, και ακόμη και εάν ήμασταν οικονομικά ισχυροί θα πρέπει να προσαρμόζουμε στον σχεδιασμό μας νέες πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις Δασοπυρόσβεσης αλλά για ολόκληρο το λειτουργικό φάσμα της πολιτικής προστασίας.
Με κυριότερη πρωτοβουλία την κάλυψη των κενών θέσεων με αξιοκρατικά κριτήρια και την δημιουργία ισοδύναμου προσλήψεων –αποχωρήσεων.

Αλλά ισοδύναμες είναι και η ανάγκη για τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
• Η καθιέρωση των πανελληνίων εξετάσεων ως σύστημα εισαγωγής κάθε χρόνο Πυρ/των που αποτέλεσε και προγραμματική θέση της σημερινής κυβέρνησης.
• Ο επανασχεδιασμός των οργανωτικών δομών με εκσυγχρονισμό και αλλαγή των τάξεων των σταθμών και των Υπηρεσιών και επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας μετά από επιχειρησιακή και διοικητική αξιολόγηση των Πυρ/κών κλιμακίων.
• Η επανεξέταση του υφιστάμενου ωραρίου εργασίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα για όλους τους εργαζομένους μονίμους και συμβασιούχους και ομογενοποίηση του Πυρ/κού Προσωπικού με επίλυση του εργασιακού ζητήματος ων συμβασιούχων.
• Η Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και μηχανοκίνητου εξοπλισμού στις επιχειρήσεις.
• Η Αλλαγή του υφιστάμενου βαθμολογίου για Πυρ/τες και Υπαξιωματικούς με προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις.
• Η Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών με καθιέρωση αξιοκρατικών κριτηρίων και η καθιέρωση εξειδίκευσης .
• Ο Περιορισμός της αναίτιας Υπερεργασίας που επιβάλλεται με επιφυλακές και αποζημίωση της απαραίτητης με βάση το ημερομίσθιο.
• Η Εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις Πυρ/κές επιχειρήσεις και στα Πυρ/κά καταστήματα.
• Ο Εκσυγχρονισμός του θεσμού του εθελοντή Πυροσβέστη.
• Ο Εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου
• Η δίκαιη και ίση εκπροσώπηση μας στο ενοποιημένο ΤΕΑΠΑΣΑ που στον λίγο χρόνο λειτουργίας αυξήθηκαν στο δεκαπλάσιο οι δαπάνες του.
• Η αναπλήρωση του εισοδήματος των παθόντων εν Υπηρεσία. (ισχύει για την ΕΛΑΣ)
Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι
Υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο αγωνιζόμαστε για να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Πυρ/κό Οργανισμό και την θέση του στην κοινωνία.
Επιδιώκουμε καλή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς για την μέγιστη δυνατή προσφορά μας.
Μελετούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας για να τα αποφύγουμε στο μέλλον.
Σοβαρά και υπεύθυνα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για να διασφαλιστεί το επαγγελματικό μέλλον και να διαφυλαχθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Αποτελεί επαγγελματική μας στόχευση η δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες και η εγγύηση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του εθνικού φυσικού πλούτου απ τον κίνδυνο των φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών.
Στοχεύουμε στην εκτενή αλλαγή νοοτροπίας της Ελληνικής κοινωνίας με επανεξέταση της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον
Ζητάμε την εμπιστοσύνη σας και σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις μας για μεγαλύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Δηλώνουμε την διάθεση μας να συνεισφέρουμε στην δημιουργία του νέου οικοδομήματος και του εκσυγχρονισμού του ΠΣ με συνεργασία και διάλογο.
Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας αλλά και στους συναδέλφους που θυσιάστηκαν στο καθήκον